Etusivu Ajankohtaista Hulevesien tulvimisriski lisääntyy – apu löytyy putkien sijaan kasvillisuudesta

Hulevesien tulvimisriski lisääntyy – apu löytyy putkien sijaan kasvillisuudesta

Kuntien monipuoliset viheralueet ovat avainasemassa ilmastonmuutoksen torjunnassa ja siihen sopeutumisessa. Jyväskylän kaupungin hulevesiratkaisusta hyötyvät myös asukkaat ja luonto. 

Suomessa hellejaksot tulevat lisääntymään ja pitkittymään, sademäärät kasvavat ja tulevat alas useammin vetenä kuin lumena. Vihreällä infrastruktuurilla voidaan lievittää sään ääri-ilmiöiden haittavaikutuksia ja parantaa kuntien resilienssiä niitä vastaan. Hulevesien luonnonmukaiset käsittelyratkaisut ovat yksi keino vaikuttaa näihin kaikkiin yhtä aikaa. 

Jyväskylän Puutarhakatu on toiminut esimerkkinä kunnille, jotka parhaillaan suunnittelevat vihreän infrastruktuurin ratkaisuja. Kaupungin keskusta-alueella sijaitseva katu muutettiin vehreäksi Green Street -hulevesikaduksi vuosien 2018–2022 aikana, kun alueelle kaivattiin tehokkaampaa hulevesien poistoa. Green Street -mallilla tarkoitetaan hulevesien hallintaa katualueilla vihreän infrastruktuurin, kuten istutusten ja muiden läpäisevien pintojen avulla.  

Puutarhakadun hulevesiratkaisulla vähennettiin kaupunkitulvien riskiä ja parannettiin veden laadun hallintaa. Samalla uudet istutukset lisäsivät vehreyttä ja viihtyisyyttä olemassa olevaan kaupunkiympäristöön, ja kadun alapuolella sijaitsevan Tourujoen vedenlaatua parannettiin. Kustannuksiltaan Puutarhakadun hulevesiratkaisu ei merkittävästi poikennut putkitusratkaisusta, mutta asukkaille ja luonnolle tuomat hyödyt tekivät siitä taloudellisesti kannattavamman ratkaisun. 

– Kaupunkitilat kuuluvat kaupunkilaisille. Luonnonmukaisilla, kasvillisuuteen perustuvilla ratkaisuilla kuuma, harmaa ja kolkko kaupunkitila muuttuu asukkaiden keitaaksi, joka tarjoaa viihtyisyyttä, varjoisuutta ja luonnon monimuotoisuutta tavalla, joka huolehtii myös hulevesien hallinnasta kustannustehokkaalla tavalla, muistuttaa Taavi Forssell Viherympäristöliitosta. 

Lisätietoa käytännön keinoista ja esimerkkejä onnistuneista toimista mm. sään ääri-ilmiöihin sopeutumiseksi kunnissa: vyl.fi/vehreakunta