Etusivu Ajankohtaista Luonnon monimuotoisuudesta voi tehdä kunnan menestystekijän

Luonnon monimuotoisuudesta voi tehdä kunnan menestystekijän

Luonnon monimuotoisuus on kaikkien etu. Maankäytöstä ja kaavoituksesta vastaavilla kunnilla on luontokadon pysäyttämisessä merkittävä rooli. Kuopiossa luonnon monimuotoisuustyö nähdään kunnan keskeisenä menestystekijänä.

Kuopiossa sijaitseva kolmen puiston kokonaisuus (Martti Merenmaan puisto, Myhkyrinpuisto ja Aarneenpuisto) palvelee uutta 3000 asukkaan asuinaluetta ja muodostaa tärkeän viheryhteyden Kallaveden rantapuistoista Valkeisenlammelle. Alueen monimuotoisuutta on lisätty hulevesialtaiden runsaalla kasvillisuudella, raivaamalla pienpuustoa kallioketoja varjostamasta ja perustamalla uusniittyjä.

Suunnittelussa on hyödynnetty monin paikoin sitä, mitä siellä on jo valmiiksi ollut. Alkuperäisiä kallioketoja on ennallistettu, luonnonkasvillisuutta sekä vanhaa puutarhakasvillisuutta säilytetty ja niittyjen perustamisessa on käytetty kotimaisia siemenseoksia. Puistojen rakentamisessa on käytetty katuinfran toteutuksessa syntyneitä moreenimaita ja sekoittuneita rakennekerroksia ja suodatinhiekkoja sekä hyödynnetty varastossa olevia vanhoja rakennuskiviä.

– Rakentamalla kestävästi, olemassa olevaan nojaten ja kiertotaloutta hyödyntäen, saadaan aikaan alueita, jotka tuovat välitöntä hyvinvointia käyttäjille ja osallistuvat kestävän ympäristön luomiseen pitkällä aikavälillä, muistuttaa Taavi Forssell Viherympäristöliitosta.

Kolmen puiston viihtyisä ja monimuotoinen ympäristö houkuttelee asukkaita liikkumaan. Suuret korkeuserot ja leveät rappuset mahdollistavat porrastreenin ja puistojen kautta kulkeva ulkoilureitti liittää asuntoalueen myös laajempiin viheralueisiin, kuten Kallaveden ranta-alueiden puistoihin.

Ohjelmatyöllä parempia asuinympäristöjä

Kuopion monimuotoisuustyötä palvelee kaupungille tehty Lumo 2024–2030-ohjelma, jonka tavoitteet tähtäävät kaupunkivihreän määrän kasvuun ja luonnon monimuotoisuuden lisäämiseen. Viksu Kuopio -ilmasto-ohjelmalla tavoitellaan puolestaan hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä sekä jätteettömyyttä ja kestävää kuluttamista vuoteen 2050 mennessä. Liikkuva Kuopio -ohjelman tavoitteisiin kuuluu lähiliikuntaympäristöjen ja -reittien houkuttelevuuden parantaminen.

Kolmen puiston kokonaisuudella Kuopio pyrkii omalta osaltaan vastaamaan näiden ohjelmien asettamiin tavoitteisiin.

Lisätietoa käytännön keinoista ja esimerkkejä onnistuneista toimista mm. luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi kunnissa: vyl.fi/vehreakunta

Kuva: Kuopion kaupunki